OОУ „25 Мај“ – Скопје / Sh.F.K. “25 Maj” – Shkup (Mineta Bajrami VI-3)

CFARE ESHTE  NATO

Une Mineta Bajrami nxenese e klases se VI-3 pran SH.F.K, 25 MAJI,-Hasanbeg kame pergaditur nje punim per NATO-n shpresoj se edhe vendi im do te jete pjese e NATO-s.

NATO eshte organizata e traktatit te Atlantikut  te Veriut eshte nje nga institucionet nderkombetare me te medha te botes.Kjo organizat u themelua me firmosjen e Traktatit Atlantiku Verior, me 04 Prill me 1949 ne qendren Bruksel.Ajo eshte aleanca  politike, dhe ushtarake e cila i mbledh se bashku 29 vende , anetare nga  Europa dhe Amerika e Veriut. Keto vende mblidhen per tu keshilluar dhe per te bashkepunuar ne fushen e sigurise dhe te mbrojtjes.Per kete NATO siguron nje lidhje unike ne mes te ketyre dy kontinenteve per bashkepunim politik dhe siguri.

NATO na tregon dhe na meson.

Mbrojtja e njerezve. Ne shpesh nuk i kushtojme rendesi, faktit se mund te ecim lirisht ne nje mjedis te sigurte dhe te qendrueshem ekomonikisht. Siguri ne te gjitha zonat e jetes se perditshme eshte celesi i mirqenies sone. Forcimi i partneriteteve, vendoja e dialogut dhe operimi jane vendimtare per mardheniet per paqe dhe mirkuptim te matejeshem nderkombetar.

NATO-ja siguron nje mundesi te vetme per vendet anetare dhe partnere per tu keshilluar ne lidhje me problemet e sigurise, per te krijuar besim dhe per nje periudhe afatgjate, ndihmen per parandalimin e konfliktit. Nepermjet bashkpunimit praktik dhe iniacitivore, shumepaleshe vendet po vene sfida te sigurise.

Lufta e kercenimeve te reja

Meqenese natyra e kercenimeve ndryshon, ashtu duhet te ndryshoje edhe metodat per vendosjen e paqes .NATO po orienton edhe njehere aftesine per mbrojtje ne drejtim te kercenimeve te sotme. Ajo po adapton forcat dhe po zhvillohen perpjekje shumekombeshe per te bere negociata per parandalimin e terorizmit, shtete e falimentuara dhe kercenimet e tjera te sigurise si dhe armet e shkaterimit ne mase.

Ndertimi i paqes dhe i stabilitetit.

Dobite e stabilitetit munde te gezohen njehere nga shume pale, eshte vendimtare qe te stabilizohen rajonet ku tensionet kercenojne sigurine ja pse NATO merr persiper nje rol aktiv ne operacionet e administrimit te krizes ,ne bashkpunim me organizatat e tjera nderkombetare.

 
NATO

NATO eshte nje bashkesi

NATO eshte nje mbrojtesi

NATO na tregon drejtesi

NATO na mundeson paqesi
 

Prej NATOS kemi dobi

Prej NATOS kemi liri

NATO eshte nje ushtri

Qe punon per drejtesi.

 

Punoi : Mineta Bajrami

Nx e KL- VI-3

Leave a comment