СКОКАЊЕ СО ВРЕЌА

Ментор/Автор Професија Училиште и град
Мирије Куртиши   Наставник   ООУ „Наим Фрашери“ – Тетово
Ученички тим1. Греса Велиу
2. Ера Селмани
3. Лејла Реџепи
4. Лиза Лутфиу
Возраст на децата креатори на игратаVII одделение
Возраст/и на деца за кои ја предлагате игратаVII одделение

Упатство за игра- Чекори и правила за игра

Учениците играјќи со топка во училишниот двор,одеднаш виделе дека на прозор биле залепени четири бели балончиња со закачени пликови секоја со голема буква Н,А,Т,О.

Тие се изненадиле и мислеле да не се магични пликови, додека пак кога им се прближиле пликовите увиделе дека тие всушсност внатре содржат прашање за Нато.

Учениците почнале да дискутираат за тоа што имаат слушнато и што всушност знаеле за НАТО.

Греса им предложил на другарките да играат една игра за Нато.

Другарките не ја знаеја играта, Греса се потруди да им  ги објасни правилата како се игра играта. Всушност тие ќе влагаат во вреќа и ќе скокат до местото каде се пликовите закачени за балоните. Која ќе стигне прва ќе победи, тоа значи дека ќе го отвори пликот, ќе го одговори прашањето како и ќе објаснува.

Така и си напраеја, си играа а со тоа се здобија со нови знаења за НАТО.

Секоја од нив им одговори на другите прашања на пликовите.

На крај среќни и задоволни ги земаа балончињата на рака си замислиа желби и сите ученици на крај заедно дадоа една порака за заклучок: ,,НАТО ни носи мир и среќа,,. Учениците заедно ги пуштаа балочињата да летаат кон небото.

Leave a comment